Az orvosi könyvtárak szerepe speciális: a gyógyításhoz szükséges szaktudást biztosítják a több mint 6000 intézményt számláló magyar közkönyvtári rendszerben – mondta a többi közt Réthelyi Miklós az Informatio Scientifica – Informatio Medicata 2011 konferencia keretében tartott Semmelweis Tudáshálózat TÁMOP pályázat záró eseményének megnyitóján, szeptember 23-án. A nemzeti erőforrás miniszter fontosnak tartja a hazai könyvtári intézményrendszer fejlesztését, mint ahogy azt is, hogy innovációjuk előmozdítására pályázzanak az Európai Uniónál. Leszögezte: fontos, hogy legyen orvosi szakkönyvtár a területi ellátást végző megyei kórházakban, az országos egészségügyi intézményekben és az egészségügyi és orvostudományi felsőfokú oktatási intézményekben – mert mint mondta, munkájukhoz adatbázisokra, költséges külföldi és hazai folyóiratokra, nyomtatott és elektronikus könyvekre van szükségük, amikhez a könyvtárakban hozzájuthatnak.

Az online felhasználók körét jelentősen bővítették, sokat tanultak és dolgoztak, számos támogatót és barátot szereztek az egyetem Központi Könyvtára, az Testnevelési és Sporttudományi Kar és az Egészségtudományi Kar könyvtárának dolgozói, vagyis akik megvalósították a teljes egyetemi könyvtári hálózat munkatársaival együttműködésben az elmúlt egy évben a TÁMOP 3.2.4. – 09/1/KMR 210-0023 számú, 22.695.802 forint összeggel támogatott Semmelweis Tudáshálózat projektet – mondta a többi közt Vasas Lívia főigazgató és projektvezető a záró rendezvényen és áttekintést adott a projektben megvalósult fejlesztésekről.

A pályázati idő egy éve alatt 13500 könyvtári dokumentumot katalogizáltak az említett három könyvtár feldolgozatlan állományából munkaidő után a dolgozók. A támogatás segítségével a Központi Könyvtár portálja megújult, web2-es alapokra épülve, és új Tudásbázissal bővült az online szolgáltatások köre, aminek üzemeltetését vállalták még öt évig. A Semmelweis Kiadó gondozásával kiadványt készítettek az egyetemi könyvtári hálózat bemutatására, és több mint 60 előadásból álló nyilvánosan meghirdetett rendezvény-sorozatot szerveztek. Az ünnepség végén a projekt rendezvénysorozatának legsikeresebb, kiemelt előadói emléklapot vehettek át Réthelyi Miklós miniszter úrtól. A felsoroltak mellett közép és felsőfokú nyelvi és szakmai oktatáson vettek részt a könyvtár dolgozói pályázati támogatással – számolt be a könyvtár főigazgatója a szeptember 21-23-ig tartó, a teljes hazai könyvtári szakmát érintő, immár nemzetközivé vált nyolcadik éve megrendezett konferencián, amit idén Kellermayer Miklós rektorhelyettes nyitott meg. tk

 

Galéria

1kép