Sóskúti Lovas- és Élményparkban tartották a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzés tanévnyitóját és diplomaátadó ünnepségét. A rendezvény keretein belül lovaskultúra klubnapot és alumni találkozót is tartottak.
Az ünnepség kezdetén Dobozy László, a szak egyik alapítója köszöntötte a megjelenteket, majd az ünnepélyes diplomaátadó keretében dr. Tóth Miklós dékán avatta lovaskultúra oktatóvá a végzett hallgatókat. Ezt követően dr. Faludi Judit, a szak vezetője köszöntötte az elsőéveseket. A tanévet a másodéves hallgatók immár hagyománnyá vált lovas műsora nyitotta meg, akik színvonalas huszárbemutatóval készültek Győrffy-Villám András szakmai vezetésével. A műsort színesítette Pénzes Gábor és Koltai Polett huszármenyegzője, emellett a közönség megcsodálhatta a történelmi korokon átívelő huszár uniformisok bemutatóját, valamint harci játékokat és egy nagy sikerű huszárkarüsszelt.
Elsőként dr. Lassó Attila beszélt a futószáras ló kiválasztásának fontosságáról, mind a lovastorna, mind a kezdők oktatása szempontjából. Dallos Gyula és Győrffy-Villám András közös előadást tartottak az idomítólovaglásról, a díjló kiválasztásáról, és a spanyol lovasiskola hazai hagyományairól. Őket követte Istenes Csilla a jó westernló videókkal szemléltetett bemutatásával, melybe belecsempészte a szabadidőlovaglás által támasztott követelményeket is. Az előadások sorát dr. Varga Katalin zárta, lendületesen és lényegre törően beszélt a távlovaglásban támasztott elvárásokról, és az ehhez leginkább alkalmazkodni képes lófajtákról.
A szakmai nap a Fedelesben folytatódott. Zupán Péter három tanítványa segítségével gyakorlatban szemléltette az elengedtetés fontosságát a díjugrató sportban, emellett bemutatta, hogy nem pusztán a tökéletes anatómiai felépítés, hanem elsősorban az ugróképesség szükségeltetik az eredményes versenyzéshez. Vér Imre szintén gyakorlatias bemutatót tartott a túralovak helyes kiválasztásáról és felszereléséről, a túrázáshoz szükséges kellékekről, és ezek lovon való elhelyezési módjairól. A lovasíjász ló kiválasztását és képzését egy kisebb csapat mutatta be Kassai Lajos tanítványa, Szmrecsányi Márton irányításával. Két különböző felépítésű és vérmérsékletű lovon egyszerre kísérhettük figyelemmel a folyamatokat az alapozó földi munkától a szőrén történő lovagláson át a valódi lovasíjászatig. Dr. Balogh Attila állatorvos sok hasznos tanáccsal látta el a lovat vásárolni szándékozókat, részletesen végigvette a lóvásárlás állatorvosi vonatkozásait, a szükséges és javallott vizsgálatokat, praktikus tudnivalókat. A bemutatók Szabó Pál előadásával értek véget, aki futószáron szemléltette a fogatlovak kívánatos tulajdonságait egy lipicai és egy holland tenyésztésű ló segítségével.
A szakmai programok kerekasztal beszélgetéssel zárultak, ahol a meghívott előadóktól a lovaskultúra oktató szak hallgatói kérdezhettek. A témák között előkerültek többek között az iskolai lovasoktatás gyakorlati kérdései, a bemelegítés és a kiegészítő sportok fontossága a lovasoknál, a lókereskedők gyakori és kevésbé ismert trükkjei, valamint a lovas ágazat szélesebb körű összefogása.
A vacsorát követően már családias légkörben telt az este, az érdeklődők éjszakába nyúlóan hallgatták a lovaskultúra szakos hallgatók előadásait a „Tied a katedra” keretében.

Dóka Ágnes
SE-TSK Lovaskultúra Szakcsoport

Galéria

1kép