Idén 107 jelölt fejezte be doktori munkáját, kilencvenet summa cum laude, tizenhetet cum laude minősítéssel avattak doktorrá november első szombatján, a Tudomány Napja alkalmából. Ugyancsak a Szenátus ünnepi ülésén adták át a címzetes egyetemi tanári, a docensi, az egyetemi magántanári kinevezéseket, a kiváló Ph.D. oktató kitüntetést, valamint több alapítványi díjat.

Dr. Szél Ágoston általános rektorhelyettes arról beszélt, hogy november első szombatja hosszú évek óta hagyományosan a Tudomány Napja – ezen a napon az egyetem rendkívül fontos tevékenységét, a tudományos munkát ünnepeljük és méltó ünneplés, hogy ilyenkor avatják fel a PhD jelölteket.

Felidézte: évtizedekkel ezelőtt – amikor még ő is várt a kanditátusi címére –  egy az egyetemektől független szervezet, a Tudományos Minősítő Bizottság döntött arról, hogy a tudományos munka alapján odaítélhető-e a cím. Akkoriban – mint mondta – sajnos a pártállás, az ideológiai álláspont vagy a megbízhatóság is befolyásolta, hogy ezt odaítélték-e valakinek. Ettől most már messze vagyunk – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy alig húsz évvel ezelőtt itt, a NET-ben ünnepelték az első PhD értekezés megvédését és odaítélését. Nagyon komoly vívmánynak nevezte, hogy már jó ideje az egyetem jogköre eldönteni, ki az, aki méltó a PhD fokozat viselésére.

Dr. Szél Ágoston felhívta a figyelmet arra, hogy a Dies Academicus nemcsak ünnepség, hanem a bevezető akkordja is a tudományos hónapnak, melynek szinte minden napján van valamilyen tudományos esemény. Példaként említette a Semmelweis Budapest Award átadását, illetve az ünnepséggel egyidőben is zajló Semmelweis Szimpóziumot. A novemberi programok közül kiemelte egyebek mellett a „Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen” című konferenciát, valamint a Semmelweis -, a Huzella- és a Jendrassik- díjak átadását.

Az eskütétel után dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke és dr. Szél Ágoston általános rektorhelyettes a kézfogásukkal fogadták doktortársaikká a jelölteket.

Dr. Rácz Károly úgy fogalmazott: felemelő és ünnepélyes alkalom ez mindannyiuk számára, amikor a diploma átadásával az egyetem útjára engedi a doktori képzést sikeresen befejező volt diákjait. Az avatottaktól azt kérte, legyenek büszkék a Semmelweis Egyetemen megszerzett PhD diplomájukra, a tanulmányaikkal megszerzett tudásra és tapasztalatra, annak tudatában, hogy Alma Materük falai – az ő tudományos érésük mellett – tanúi voltak a magyar orvos-, fogorvos-, gyógyszerész-, sport- és egészségtudományok kiemelkedő alakjainak munkásságának, sikeres tudósgenerációk születésének. Gondoljanak erre az elkövetkező évek nehézségei és harcai közepette, hiszen önöknek nemcsak szakterületük kimagasló művelőikként kell helytállniuk, hanem az ország jövőjét formáló értelmiségivé is kell válniuk. Merítsenek erőt a nagy elődök szellemi és erkölcsi elkötelezettségéből, hivatástudatából és felelősségérzéséből – tette hozzá.
A Doktori Tanács elnöke kitért arra: az elkötelezettségről, a hivatástudatról és a felelősségérzésről ma is Semmelweis Ignác, az egytem névadója jut az eszébe, akinek tudományos mérföldkövet jelentő műve, ”A gyermekágyi láz kórtana, fogalma és megelőzése” című monográfiája német nyelven éppen 150 éve, 1861-ben jelent meg. Művét kortársai közül sokan támadták, de ma a világ az orvostudomány fejlődésében mérföldkőként méltatja.
Arról is beszélt, hogy Semmelweis előbb Bécsben, majd Pesten a Szülészeti Klinika I. osztályán kutatta elszántan a betegség lehetséges okait és az esetek gondos tanulmányozásával megállapította, hogy ezekben a halált mindenkor gennyedés okozta. Eztuán 1847-ben elrendelte, hogy minden orvosnak és medikusnak klórvizzel kezet kell mosnia mielőtt a szülészeti osztályra lép, majd a belső vizsgálatok előtt is kötelezővé tette a klórvizes kézmosást. Az intézkedések gyors eredményt hoztak, de Semmelweis felfedezését kortársai közül kevesen ismerték el, jelentőségét csak a halála után, a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően értékelték – idézte fel.
Dr. Rácz Károly kiemelte: a diploma értékét, jó hírnevét és elismertségét a múlt és jelenkor oktatói karán kívül a tanítványok helytállása és sikerei őrizhetik és emelhetik egyre nagyobbra. Legyenek büszkék arra, hogy diplomájukat a ma már ”kutatóegyetem” kiválósági címmel elismert és ennek viselésére jogosult öt hazai egyetem egyikén, a Semmelweis Egyetemen szerezték. Őrizzék és gyarapítsák a megszerzett tudást és az Önöknek átadott szellemi és erkölcsi értékeket – mondta ünnepi beszédében az avatottaknak.

Idén a kilencedik alkalommal adták át a kiváló PhD oktató” kitüntetést.  Az ünnepségen ketten vehették át a doktori képzés területén végzett kiemelkedő munkáért járó elismerést: dr. Kovalszky Ilona és dr. Mátyus Péter.

Dr. Kovalszky Ilona egyetemi tanár, az MTA doktora a doktori iskolák megalakulásától kezdve aktívan bekapcsolódott a PhD képzésbe. Alapító és törzstagja és jelenleg titkára a Patológiai tudományok Doktori Iskolának. Az onkológiai programon belül „A sejtműködés szabályozásának zavarai” és a „Molekuláris onkológia” kurzusok szervezője. Az elmúlt évek során 13 PhD hallgató végzett kutatásokat irányítása alatt és ezek közül 8 szerzett fokozatot. Fő kutatási területe az extracelluláris mátrix molekulák szerepének tanulmányozása a máj krónikus betegségeinek kialakulása, valamint a daganatos progresszió eseményei során. Hallgatói is ezekből a témakörökben végezték és végzik ma is kutatásaikat.
Tanítványai képzésére, a kutatómunka szabályainak megismertetésére mindig nagy gondot fordított. Nemzetközi kapcsolatai révén lehetőséget teremt diákjai számára, hogy külföldi laboratóriumokban is gyarapítsák tudásukat. Ennek köszönhető, hogy fokozatszerzést követően hallgatóit örömmel fogadják külföldi intézetekben is. Nem csak orvostanhallgatók, hanem más egyetemek, így az ELTE és a BME diákjai is szívesen dolgoznak laboratóriumában, ami ez által egy széles érdeklődési körű, sikeres alkotóműhellyé vált. Fokozatot szerzett hallgatóival baráti és gyümölcsöző kapcsolatot ápol, melynek eredményeként már több új nemzetközi kollaboráció jött létre.

Dr. Mátyus Péter egyetemi tanár, a Szerves Vegytani Intézet jelenlegi igazgatója. A Gyógyszertudományok Doktori Iskolában a Gyógyszerészeti tudományok korszerű kutatási irányi című program keretében a „Potenciálisan bioaktív szerves vegyületek vizsgálata” elnevezésű alprogram vezetője. A programhoz kapcsolódóan szervezi a „Szerves és gyógyszerkémiai szempontok a gyógyszerkutatásban és fejlesztésben”, valamint a „Hatóanyag-tervezés” című kurzusokat, melyek előadója és vezetője. Témavezetőként 22 doktorandusz munkáját irányította, akik közül a Semmelweis Egyetemen tíz hallgató védte meg sikeresen doktori értekezését és további hét külföldi hallgató (négy olasz, egy osztrák, egy szlovén, egy belga) társ-témavezetésével nyert el PhD fokozatot. Jelenleg öt hallgató készíti vezetésével doktori munkáját.

A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ifjabb dr. Farkas Zsolt emlékére létrehozott Veritas et Virtus Alapítványa a 35 éven aluli Ph.D. hallgatók vagy predoktorok számára kiírt pályázatának első díját Csuka Dorottya, Péterfi Zalán és Prókai Ágnes kapták.

A Semmelweis Egyetem Baráti Kör megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, két éve alapított százezer forintos doktorandusz kiválósági díjakat Krepuska Miklós és Pintér Alexandra nyerte el.

A Szenátus a karok előterjesztése alapján címzetes egyetemi tanári, címzetes egyetemi docensi, magántanári, egyetemi magántanári és mesteroktatói címeket adományozott. Egyetemi magántanári címet kapott dr. Bálint András, dr. Merksz Miklós és dr. Telekes András. Magántanári címet kapott Dr. Schumann Béla és Dr. Lőw Miklós. Címzetes egyetemi tanári címet kapott dr. Banczerowski Péter és dr. Láng István. Címzetes egyetemi docensi címet kapott dr. Gazdag Gábor László és dr. Kriván Gergely. Mesteroktatói címet kapott dr. Kovács Gábor László.

A Dr. Genersich Antal Alapítvány hallgatói díjait Regős Eszter (SE I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet), Illyés Ildikó (SE II. Sz. Patológiai Intézet) és Biczó Dávid (Igazságügyi és Biztosítás-orvostani intézet) vehették át.
A Magyar Pathológusok Társasága Vezetőségének titkos szavazása alapján a kiemelkedő patológus munkásságot elismerő Genersich Díjat ebben az évben dr. Szabolcsi István volt regionális patológus szak főorvos kapta.
A Magyar Onkológusok Társasága Vezetőségének titkos szavazása alapján a kiemelkedő onkológus munkásságot elismerő Genersich Díjat dr. Romics Imre tanszékvezető egyetemi tanárnak ítélték oda.
Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat ebben az évben dr. Schaff Zsuzsa egyetemi tanár kapta.
Az alapítvány különdíjait Lőrinczi Zoltán, a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés aktív résztvevője és dr. Zsigmond Károly marosvásárhelyi nyugdíjas családorvos, főorvos vehették át.

A Babics Antal Alapítvány tudományos pályázatának első díját dr. Horváth András klinikai orvos (SE Urológiai Klinika) nyerte el.

T-Sz. Sz.

Galéria

1kép