A NET földszintjén az F18-as teremben kialakított 3D laboratóriumba telepített tíz számítógépen használhatják a hallgatók a Leonar3Do néven közismert, az emberi testet és a szerveket három dimenzióban bemutató számítógépes programot.

A tavalyi Kutatók éjszakáján is óriási érdeklődés övezte a térhatású anatómiai program és játék használatát. Mint ahogy dr. Dinya Elek, az Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet megbízott igazgatója elmondta: a Leonar3Do rendszer beszerzését az intézet korábbi igazgatója, az azóta államtitkári pozícióba lépett dr. Jávor András kezdeményezte az egyetemi oktatás számára két évvel ezelőtt. Azóta a rendszer tovább bővült, kiegészült. Az igazgató hangsúlyozta, a NET-ben található számítógépes laboratóriumot azért hozták létre, hogy az egyetemen már több helyen is elindult, három dimenziós számítógépes tananyag-fejlesztések mindegyike számára rendelkezésre álljon. Ennek megfelelően a laboratórium lehetőséget biztosít arra, hogy kis csoportban, jelenleg egyszerre tíz hallgató megtanulja kezelni és használni a rendszert. Jelenleg az EKK ügyvitelszervező szakos hallgatóinak anatómia oktatásához használják nagy sikerrel a 10 gépes labort, ami ugyanakkor az egyetem minden hallgatója számára nyitva áll.

Rendelkeznek 3D-s kivetítővel is, ami nemcsak kiscsoportos használatot, hanem nagy számú nézőközönség számára, például tantermi előadáson való használatot is lehetővé tesz, amit igény szerint bármely egyetemi egység számára tudnak biztosítani. Az igazgató elmondta: nyitottak arra is, hogy a tanszékek saját fejlesztésű 3D-s programjaik használatát ebben a laborban tanítsák meg hallgatóiknak.

A Leonar3Do rendszer egyik nagy előnye, hogy minimális erőforrással rendelkező számítógépre is feltelepíthető. Használatához ugyanakkor szükség van néhány sajátos kiegészítő elemre: ilyen például a madár elnevezésű, a térben való navigálást végző kézi irányító eszköz, aminek működtetéséhez három érzékelőt kell felszerelni a monitorra, valamint kell egy fejmozgást érzékelő szemüveg.

A fejlesztés nem áll meg a leírt szinten, mert mint ahogy az igazgató elmondta, az intézet munkatársai kifejlesztettek egy szoftvert, amihez most januárban vásároltak egy új, sokkal részletgazdagabb 3D-s anatómiai adatbázist, amit a már kialakított rendszerre adaptálnak. A madár segítségével az emberi testet nagyobb részletességgel tudják tanulmányozni és mozgatni, ki is tudják húzni a képernyőből az egyes szerveket, vagyis teljes térélménnyel élvezhetik várhatóan februártól a tanulni vágyó hallgatók. Nemrég vásároltak egy speciális 3D kiegészítő berendezést, egy lézeres letapogatással működő térhatású kézi szkennert is, amivel kisebb, kézzel körüljárható tárgyakat meg tudnak jeleníteni és el tudják tárolni a készített térhatású képet. A berendezést természetesen hallgatók is használhatják.

Aktuálisan a Kísérleti Sebészeti és Műtéttani Intézettel együttműködésben 3D-s tananyag fejlesztését kezdték el, amihez keresnek hazai és EU-s pályázati forrásokat. Térhatású laparoszkópos műtéti szimulációs eljárásokat dolgoznak ki, és az ehhez szükséges 3D-s programot szeretnék kifejleszteni a pályázat keretében. A kifejlesztendő program révén a hallgatók manuális készségeit még jobban lehet fejleszteni azáltal, hogy nem sík monitoron, hanem térben, virtuális körülmények között látják a műtét során feltáruló képet. (tk)