Dr. Klebovich Imre

A Magyar Kísérleti és Klinikai Farmakológiai Társaság a 2011. évi Issekutz díjának átadási ünnepségét 2012. február 14-én rendezte meg a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ Hevessy termében.

A Társaság vezetősége és tagsága dr. Klebovich Imrének, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézete igazgatójának ítélte oda az igen rangos tudományos díjat.

Az ülést dr. Fürst Zsuzsanna professzor, a Társaság elnöke nyitotta meg, ezután dr. Tekes Kornélia főtitkár ismertette a díjazott életútját.

Az ünnepelt „37 év a farmakokinetika és a metabolizmus kutatás szolgálatában” címmel tartotta meg előadását, amelyben szemelvényeket mutatott be munkásságából.

Bevezetőjében megemlékezett dr. Issekutz Béla professzorról, a díj névadójáról, aki 1886-ban született Kőhalmon és 1979-ben halt meg Budapesten. Kossuth-díjas farmakológus volt, a kísérleti farmakológia megalapítója, az MTA rendes tagja.

Dr. Klebovich Imre a Richter Gedeon gyárban többek között a diazepam humán farmakokinetikájával és elsőként bioekvivalencia vizsgálatával foglalkozott. Az enzim induktor originális molekula, a 14C-jelzett flumecinol farmakokinetikáját és metabolizmusát vizsgálta különböző fajokban, patkányban, kutyában és emberben.  Ezek a részletes vizsgálatok jelentősen hozzájárultak a Zixoryn® törzskönyvezéséhez számos országban.

1989-ben az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. Farmakokinetikai Kutató Laboratóriumának megalapítója, és 15 éven at vezetője volt. A Clastinol® és Tavegyl® készítmények humán farmakokinetikai görbéinek összehasonlítását HPLC-MS/MS módszer segítségével végezte. Jelentős munkának számított a nitroglicerin metabolizmusának vizsgálata. A nifedipin tabletta humán farmakokinetikai és ételinterakciós vizsgálata első volt az országban. Dr. Klebovich Imrének lehetősége nyílt originális hatóanyagokkal is foglalkozni. Ezek közül kiemelkedik a deramciclan új anxiolitikummal végzett kutatások. A hatóanyag felszívódási és farmakokinetikai profiljának meghatározására, gyors összehasonlító „fingerprint”módszert dolgozott ki. A szervmegoszlás vizsgálatainál kiemelt szerepet játszott az agyrégiók közötti megoszlás elemzése, és a frontális cortex PET vizsgálata. Gyors penetrációt észleltek az egyes szervekben, szövetekben.  Bizonyították, hogy a magzatba és az anyatejbe nem jut át a CNS molekula, sem a metabolitjai. A fő metabolizmus utak összefoglalása igen gazdag képet mutatott.  83 minor és major metabolitot tudtak izolálni és azonosítani emberben és további négy speciesben, amely nagy fajspecifikusságot mutatott.

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében in vitro és in vivo összehasonlító  vizsgálatokat végzett munkatársaival. Továbbá étel interakciók felderítését végezték többek között ciprofloxacin tabletta esetében, vizsgálva a kalcium ionok, a fehérje, továbbá a sovány valamint a zsíros tejjel történő kölcsönhatások jellegét.

A farmakokinetikai és metabolizmus kutatásokhoz, számos új speciális bioanalitikai módszert dolgozott ki a bioanalitika, radioanalitika, spektroszkópia bevonásával. Dr. Klebovich Imre a Gyógyszerésztudományi Karon a „Bioanalitikai módszerek a farmakokinetikában” címmel, mint kötelezően választható tárgyat oktatja több mint 25 éve.

Előadása végén dr. Klebovich Imre köszönetet mondott azon egykori és jelenlegi munkatársainak, akivel megoszthatta eredményes évtizedeinek kutató munkáját.

Az Issekutz díjat dr. Fürst Zsuzsanna, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke adta át.

Stampf György

SzZs