Kopp Mária (1942-2012)

Kopp Mária pszichológus professzor asszonyról nevezi el a Semmelweis Egyetem azt a Média Díjat, melyet két éve alapított az intézmény, az egészségügyet és az egészségtudományt érintő újságírás, hírközlés és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére.

Kopp Mária tudományos igazgatóhelyettesként vezette az SE egykor általa alapított Magatartástudományi Intézetét, a nevéhez csaknem 180 tudományos közlemény fűződik. A magyar lelkiállapot és demográfia kutatójaként éveken át felméréseket végzett a lakosság egészségügyi és mentális állapotáról. Kimutatta például, hogy a magyarok nyolcvan százaléka azt gondolja, senkire nem lehet számítani, és csak csalással, korrupcióval lehet előre jutni. Kutatócsoportjának köszönhetően megtudhattuk, hogy a magyar férfiak korai halálának a rájuk nehezedő egzisztenciális nyomás és a stressz a legfőbb oka. A család viszont az a pozitív élményeket adó, egészségmegőrző „intézmény”, ami segíthet leküzdeni ezeket a problémákat, hiszen tovább élnek azok, akiket vár valaki otthon. Számára is fontos volt, hogy kutatásait 2009-ben elhunyt férjével, Skrabski Árpáddal együtt végezte.

A Semmelweis Egyetemen végzett tudományos munkája mellett vezette a Népesedési Kerekasztal programjait, és alapítója volt a Három királyfi, Három királylány Mozgalomnak. Társadalmi szerepvállalása, a felfedező- és alkalmazott kutatásokban végzett munkája ellenére mindenkire volt ideje. Folyamatosan tartotta a kapcsolatot az újságírókkal, rendszeres megszólalója volt a közéleti cikkeknek, tévés-, rádiós összeállításoknak. Többször hangoztatta, hogy a közéleti feszültségek oldásában mediátorszerepet tölthet be a média. Az újságírók pedig szívesen keresték, mert lényeglátó és nyitott személyiség volt, aki minden helyzetben megpróbálta a leghasznosabb, legpontosabb válaszokat adni a feltett kérdésekre. A Semmelweis Egyetem vezetése ezért döntött most úgy, hogy Kopp Mára professzor asszonyról nevezi el az intézmény sajtódíját.

Dr. Kopp Mária 2012. április harmadikán hunyt el.