A hazai felsőoktatási intézményeket érintő, több mint 7 milliárd forintos zárolás Semmelweis Egyetemre jutó részét, a mintegy 444 millió forintot, az intézmény a saját bevételéből – a rövid időszakra tekintettel – nem tudja kigazdálkodni – közölte dr. Szél Ágoston.

A rektor tájékoztatása szerint emiatt szóba jön például a téli időszakban részlegek időleges bezárása, rendezvények elhalasztása. Sajnos, elkerülhetetlen lesz a lejárt szállítói állomány növekedése is – fogalmazott.

A több mint négyszáz millió forintos zárolás az egyetem költségvetésében az állami támogatás mintegy 30 százalékát jelenti az év utolsó két hónapjára vonatkozóan. Mivel a hiányt nem lehet időarányosan szétteríteni és kigazdálkodni, ad hoc jellegű intézkedések szükségesek, amelyeknek pontos részleteiről a napokban dönt majd az intézmény vezetősége.

 Dr. Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem gazdasági-műszaki főigazgatója az intézkedés kapcsán elmondta: a zárolás hatásával a jövő évi költségvetésben is számolnia kell az egyetemnek, a hiányzó 444 millió forint szűkíti a 2013-as költségvetést, amelyet az előrejelzett további elvonások is terhelnek majd. Kevesebb keretet lehet majd kiosztani a szervezeti egységeknek, a gazdálkodó egységeknek, de valószínűleg a központi kereteket is érinti az elvonás.