Fotó: attekovacs.com
Fotó: attekovacs.com

Nemzetközi gyógyszer fejlesztési szakirányú továbbképzés indul a Cooperative European Medicines Development Course (CEMDC) szevezésében a Semmelweis Egyetemen 2013 áprilisában.

Tíz egyetem, – köztük a SE – képviselője tavaly novemberben írt alá szándéknyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy az intézmény részt vesz a Cooperative European Medicines Development Course (CEMDC) gyógyszerészeti továbbképzési programban. A cél egy olyan internacionális, egyetemek közötti együttműködésen alapuló oktatási struktúra kifejlesztése volt, mely a regionális együttműködések természetéből adódó előnyöket kihasználva tud magas szintű, harmonizált nemzetközi oktatást biztosítani több olyan országban, ahol az ilyen jellegű képzés hosszabb idejű fenntartása a lakosság száma, illetve a gyógyszeripar fejletlensége miatt a közös program nélkül nem reális.

cmdc3

Az IMI-PhT vezetősége a Geographical Extension alprogram akadémiai vezetőjévé dr. Kerpel-Fronius Sándort, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének egyetemi tanárát, a gyógyszeripari vezetőjévé pedig dr. Matthias Gottwaldot, Bayer Pharma AG cég kutatásért és együttműködésért felelős aligazgatóját választotta meg. A koordinációs egyetemi feladatokat a Semmelweis Egyetem végzi.

Az áprilisban induló, az IFAPP és a PharmaTrain által tudományosan akkreditált, harmonizált európai tanfolyam célja a gyógyszerfejlesztésnek a molekulától az egészségügyi alkalmazásig terjedő komplex folyamatát ismerő és áttekintő szakértők képzése. A tanfolyam elvárt kimeneteli követelménye, hogy a végzettek tudásukat eredményesen tudják alkalmazni innovatív, illetve generikus készítményeket fejlesztő gyárakban, kis és közepes nagyságú vállalkozásokban, gyógyszer engedélyező hatóságokban, továbbá egészségügyi ellátásban és biztosításban tevékenykedő munkahelyeken.

Az oktatás nyelve angol. Az oktatást egyetemi és gyógyszer fejlesztési szakemberek közösen végzik. A tanfolyamra bármely országból jelentkezhetnek hallgatók, akik orvosi, gyógyszerészi, illetve mesterfokú természettudományi képzettséggel rendelkeznek. A tanfolyam elvégzéséhez megfelelő angoltudás szükséges. Korlátozott számú ösztöndíj is rendelkezésre áll, ezért javasolt minél korábban jelentkezni.

A jelentkezés határideje: 2013. március 15. Jelentkezési lap, illetve részletes információk a CEMDC honlapján találhatók: http://cemdc.eu

T-Sz.Sz.