web-1187Dr. Kálmán Fanni Sára elsőéves fogorvos rezidens az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán, oktat magyar és angol nyelven, magánrendelőben dolgozik és mindezek mellett biokémiai témában levelező PhD-hallgató a Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskolában. Bár a két irány teljesen más, egyiket sem szeretné feladni.

Már gyerekkorában nagyon érdekelte a tudomány, azon belül is az élettudomány. Először farmakológus, később állatorvos szeretett volna lennei, de mindent megváltozatott, amikor 16 éves korában fogszabályzót kapott. Sokat beszélgettünk a fogszabályozó doktornővel, nagyon megtetszett a hozzáállása, lelkesedése. Mesélt nekem arról is, hogy ez milyen szép és nőies szakma – idézte fel. Amikor eljött az ideje, a felvételi jelentkezési lapra az orvosi és fogorvosi kart is beírta, végül az utolsó pillanatban megcserélte a sorrendet, így lett belőle fogorvos hallgató. Továbbra is fogszabályozó szakorvos akart lenni, de harmadévben jött egy újabb mérföldkő, az első szájsebészeti gyakorlat. Dr. Lőrincz Ádám (Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika) volt a gyakorlatvezető, akinek csüngtem a szavain, és elhatároztam, hogy szájsebész leszek – emlékezett vissza.

Ötödéves korában felkereste dr. Joób-Fancsaly Árpádot (Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika), azzal a kéréssel, hogy szeretne betekintést nyerni az ambulancia mindennapjaiba. Egy éven keresztül szabadidejében asszisztált a műtéteihez. Mint mondta, rengeteget tanult tőle és nagyon karizmatikus személynek tartja. Ekkor már biztos volt benne, hogy a klinikán szeretne dolgozni és ennek érdekében komoly erőfeszítéseket tett. Nagyon magas elvárásokkal és kiváló segítőkkel találkoztam, dr. Szűcs Attila docens tutoromnak nagyon sokat köszönhetek. Sokat dolgozom, de igazán élvezem is a munkát, bár nem ez a legnőiesebb szakma– fogalmazott. Azért is szeret a klinikán dolgozni, mert nem itt nem csak fogászati, hanem komplex ellátás folyik. Egy beteg gyógyulását akár hónapokig is végigkísérjük, ami nagyon felemelő érzés – hangsúlyozta, hozzátéve: büszke a munkahelyére és reméli, hosszútávon számítanak rá.

web-1179A rezidens szerencsésnek tartja magát, hogy az egyetemi évek alatt végig inspiráló oktatói voltak. A legmeghatározóbb személyiségnek talán dr. Csala Miklóst (Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet) tartja, aki a gyakorlatvezetője volt. Három éven keresztül biokémiából TDK-zott és olyannyira megszerette a területet, hogy PhD témaként is ezt választotta.

Szerinte jó, hogy két ennyire különböző területtel is komolyan foglalkozik, bár ötödéves hallgatóként sokat vívódott, melyiket válassza. Nehéz volt eldönteni, hogy teljes állású PhD hallgató legyek az intézetben vagy rezidens a klinikán, sajnos nem lehetett egyszerre mind a kettőt választani – tette hozzá. Úgy érzi, nagyon sokat köszönhet a témavezetőinek dr. Csala Miklósnak és dr. Keresztúri Évának, akik mindenben támogatják. Kitért arra is: a munka mellett is folyamatosan képzi magát, mert a szájsebészet és a biokémia is dinamikusan fejlődik, és nagyon hamar le lehet maradni.

Kálmán Fanni Sára 2012-ben elnyerte a Máthé Gyula díjat. Engem mindig zavarba hoznak az elismerések. Beleadtam ugyan apait-anyait, de a tanulmányi eredményeim annak is köszönhetőek, hogy a szüleim megteremtették a feltételeit, hogy csak a tanulással kelljen foglalkoznom. A Mandl József professzor vezette laborban pedig adott volt a háttér: minden feltétel megvolt a publikáláshoz, mert kiváló a csapat, nagyon jó a hangulat, bizalom van és modernek a felszerelések – hangsúlyozta.

T-Sz.Sz.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.