Olyan új és hatékony szűrővizsgálatokat is végeznek az idei Kutatók Éjszakáján (szeptember 28. péntek), amelyek még a mindennapokban nehezen elérhetők. Ilyen például az érfalrugalmasság-mérés, és a szájrákot kimutató műszeres vizsgálat.

A Prevenció Évében az eddigieknél is több szűrővizsgálattal készült a Semmelweis Egyetem. A Műjégpályán hat témában kaphatnak választ kérdéseikre az érdeklődők: a szív és érrendszer, kéz és szájhigiénia, a dohányzás okozta betegségek, az alvás, a szexualitás és az önismeret területén.

A dohányzás károsító hatásait például „dohányzó” bolhákon végzett kísérlettel is szemléltetik, de sok más mellett lesz légzésfunkció szűrés, hallhatnak az alváshiányos állapot okozta betegségekről, saját szemükkel láthatják a kezeiken hordozott rengeteg kórokozót és hasznos tanácsokat kaphatnak a stresszkezelésről is. A látogatók teszteket tölthetnek ki, felmérik egészségi állapotukat és pszichológus tanácsadót is kérdezhetnek.

Az Elméleti Orvostudományi Központ Tűzoltó utcai épületének aulájában újra lesz érfalrugalmasság-mérés és testösszetétel mérés is, az óriási érdeklődésre tekintettel idén nagyobb kapacitással várják a látogatókat.

A Fogorvostudományi Karon a szájrák vizsgálaton egy speciális készülékkel nézik át a szájüreget, amely kimutatja a szabad szemmel még nem látható, korai stádiumban lévő elváltozásokat is.

Az Egészségtudományi Karon a tornateremben gerincproblémák megelőzéséhez mutatnak hasznos gyakorlatokat: megtanulhatják hogyan üljenek órákon át a munkahelyükön vagy hogyan emeljenek, hogy utána ne fájjon a hátuk, derekuk. A helyes testtartással sok betegség ugyanis megelőzhető.