Jól van, és már otthon lábadozik az a 12 éves kisfiú, aki a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján kapott két új vesét a meglévők mellé, így most négy vesével él.

Langer Róbert, a műtétet végző professzor elmondta: a gyermek hasüregébe, köldökmagasságban ültették be a plusz két vesét, melyek méretük miatt egyenként elégtelenek lettek volna, de így együtt tökéletesen működnek a fiú szervezetében és vele együtt fognak növekedni. Magyarországon ilyen műtétet még nem végeztek gyermeken, a beavatkozás a szerv kis mérete és a beültetés helye miatt volt technikailag nagy kihívás.

20110921-vese_transzplantacio-IMG_4461_webA kisfiút egy hónapja műtötték, állapota olyan gyorsan javult, hogy két héttel a műtét után hazaengedték Borsod megyei otthonába. Négy hónapig még hetente szükséges kontrollra járnia, később egyre ritkábban. Most még vigyáznia kell magára, de hamarosan úgy élhet, mint bármelyik kortársa.

A professzor elmondta, hogy a fiú 10 hónap dialízis után kapott új veséket. Alapbetegsége egy fehérjeürítéssel járó zavar volt, ez tette tönkre veséit. Négy éve vették gondozásba Debrecenben, de tavaly egy bárányhimlő fertőzés után annyira romlott az állapota, hogy vesepótló kezelésre szorult, ekkor merült fel a a szervátültetés igénye, mint a legjobb megoldás.

20110921-vese_transzplantacio-IMG_4465_webA professzor szerint az új műtéti gyakorlattal számos veseátültetésre váró kisgyermeken segíthetnek, elsősorban az ő esetükben fontos kiemelten a mihamarabbi transzplantáció. Azok a gyermekek ugyanis, akik hosszú ideig kényszerülnek dialízisre, visszamaradnak a fejlődésben. Tavaly a 16 év alatti gyermekek esetében jelentősen csökkent a várakozási idő a részleges Eurotransplant csatlakozásnak köszönhetően.