Az elmúlt 10-15 évben a fejlettebb országokban megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma. Dr. Veres Gábor, az I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense szerint aggasztó, hogy míg néhány évtizede gyermekkorban ezt a súlyos bélbetegség szinte ismeretlen volt, ma már csecsemőkorban is előfordul, ráadásul az ebben szenvedő 5 év alatti gyerekek száma rohamosan nő. A jelenleg gyógyíthatatlan betegség igen megkeseríti a gyermekek életét, oka nem pontosan ismert, így kezelni is nehéz. A terápia lényege a fokozott immunválasz csökkentésével a tünetek megszüntetése. Sajnos a panaszok sokszor visszatérnek a beteg élete folyamán.

20110722-IMG_5061_webA Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek (IBD) közé tartozik, ahol a beteg immunrendszere saját bélrendszere ellen fordul, vagyis megtámadja a bélnyálkahártyát. A gyermeknek fájdalmas hasi tünetei lehetnek (hasfájás, véres széklet, hasmenés) de az is elképzelhető, hogy az egyetlen tünet a fogyás vagy a lassabb növekedés. Lehetnek ezek mellett ízületi panaszai, szemgyulladása vagy akár bőrtünetei (pirosas, fájdalmas csomók a lábszáron) is.

A kezelés korábban gyógyszeres (előfordulnak mellékhatások és drága), vagy műtéti volt. Az utóbbi években derült csak ki, hogy bizonyos esetekben az is hatékony lehet, ha csak egyfajta speciális tápszert kap a beteg heteken át. Sajnos a gyógyulás nem végleges, a tünetek visszatérhetnek. Jó hír, hogy a páciensek rendszeres kezeléssel normál életet élhetnek, Dr. Veres Gábor betegei között van olyan élsportoló, aki szertornában országos bajnok és 17 évesen a felnőttek között Európában is az élvonalba tartozik.

Magyarországon évente kb. 200 új gyermeket érint a gyulladásos bélbetegség (IBD), megközelítőleg annyit, amennyi az új daganatos megbetegedések száma. Dr. Veres Gábor elmondta, hogy jelentős részüket a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kezelik, ahol hetente 10-15 gyulladásos bélbeteget gondoznak. Számuk gyors növekedése nagyon aggasztó, annál is inkább, mert ők is az életük végéig kezelésre szorulnak.
20110722-IMG_5080_webAz orvosok még nem tudják, hogy miért alakul ki ez a bélgyulladás, feltételezik, hogy a környezeti tényezők, a táplálkozás (rossz minőségű élelmiszerek) közrejátszhat. Utóbbira utalhat, hogy szigorúan ellenőrzött, egyfajta tápszer olyan arányú gyógyulást eredményez, mint a súlyos mellékhatásokkal rendelkező szteroid terápia. Az is kiderült, hogy a kisgyermekkori antibiotikum adás 5,5-szörösére fokozza a betegség kialakulásának rizikóját. Mivel nem tudják az okát, azt sem tudják, hogyan lehet megelőzni, mindössze annyi mondható el bizonyosan, hogy az anyatejes táplálás mellet ritkábban jelentkezik.